Onze vereniging

VTV De Doordouwers

VTV De Doordouwers is een vereniging. Samen met alle leden dragen wij zorg voor onze tuinen, het terrein, de natuur en elkaar. Leden beheren zelf hun tuin.

De tuinen bij De Doordouwers zijn heel verschillend. Sommigen verbouwen vooral groenten, anderen hebben een tuin vol bloemen, bijen en vlinders, weer anderen zoeken een plekje waar kinderen fijn buiten kunnen zijn. Samen proberen we het terrein mooi te maken en te verbeteren. Samen proberen we door alle verschillen heen verbinding te zoeken. Samen maken we van het geheel ook een broedplaats te laten zijn voor wilde planten en dieren.

Er mag veel bij ons, maar we houden altijd rekening met elkaar, met het terrein en met de natuur. En we houden ons natuurlijk aan (wettelijke) regels die voor dit bijzondere veengebied en waterwingebied gelden, en aan de regels die we zelf hebben bedacht.

Op het terrein is verder heel veel gedaan om het tot een plek te maken waar veel planten- en diersoorten zich thuis voelen: een slangenbult en een vogelbosje, diverse insectenhotels, een nieuw maaibeleid met eigen kleine tractor en de inrichting van diverse wilde bloemenweitjes. Het is om die reden verboden om op onze tuinen vergif of kunstmest te gebruiken.

Tuinders: leden van een vereniging

Onze vereniging kent niet alleen heel veel soorten en maten tuinen. We zijn ook een heel divers gezelschap. De meeste van onze leden komen uit Overvecht, maar er zijn er ook heel wat die verder moeten fietsen of rijden. We hebben jonge en oudere leden, mensen met en zonder migratieachtergrond, families, eenlingen en stellen in soorten en maten.

VTV De Doordouwers zijn geen verhuurbedrijf voor tuintjes, maar een vereniging. Iedereen draagt op zijn of haar manier een steentje of steen bij. Of je nu trekker wilt rijden of wilt bosmaaien, helpt met de administratie, het terrein helpt schoonhouden of handig bent met bouwklussen: van ieder lid wordt verwacht dat die helpt om de vereniging te laten groeien en bloeien.

Daarvoor zijn er werkgroepen. Die inspanning is heel zichtbaar als we even terugblikken naar het begin.

Meedoen? Kijk verder onder Organisatie.

Geschiedenis

In 2006 streken de eerste tuinders neer op wat toen het meest leek op een weiland met een paar weggetjes langs de sloten. Het enige wat er op wees dat hier tuinen zouden komen waren de genummerde paaltjes, die toen door leden zelf keurig de percelen moesten afmeten. Inmiddels is er een enorme variaties aan tuinen, fruitbomen, huisjes en afscheidingen te zien.

Maar de papieren geschiedenis begon al rond 2000, toen er aan de Gageldijk een volkstuin moest stoppen en er enkele jaren later een volkstuin in Westbroek werd opgeheven. Deze twee verenigingen fuseren in hun strijd voor een nieuwe plek. Het Thijs Schumacherpad herinnert nog aan één van de bestuursleden die ons terrein mogelijk hebben gemaakt. Ook Tammo Hoeksema – die nu vooral op de trekker te zien is – maakte onze plek mogelijk in jarenlange gesprekken met ambtenaren.

Langzamerhand hebben we als tuinders verbeteringen aangebracht: hekken die de tuinen van de paden scheiden, een bijenstal, een waterkraan, en informatieborden. De grootste inspanning verrichtten we de laatste twee jaren: we bouwden samen een eigen clubgebouwtje, De Doorkijker. Hier kunnen voortaan de vele werkgroepen elkaar vinden of andere activiteiten van tuinders of Overvechters plaatsvinden. Binnenkort hebben we zelfs eigen WCs!