Alle nieuwsberichten

  • Geef de Doorkijker een laatste zetje!

    Geef de Doorkijker een laatste zetje!

    in

    Het is jullie vast allemaal opgevallen: er is de laatste tijd ineens weer heel veel leven op de tuin. Niet alleen is de lente losgebarsten, maar het barst ook van de activiteiten in en om onze nieuwe Doorkijker. 

    Elk weekend is er wel een groepje bezig – bosmaaiers, bouwers, natuurlijk tuinierders en wat niet al. Geweldig! Er is alleen één hobbel die maar niet genomen kan worden: de WC’s zijn nog steeds niet af! 

    De mensen die het hardst aan de Doorkijker hebben gewerkt willen ook wel eens iets anders… Er zitten wat technische problemen aan, dus het kost meer dan je zou denken.

    Dus: wie betaalt er mee om de WC’s professioneel te laten plaatsen en de deuren er goed in te hangen? Wij schatten dat we 2500 euro nodig hebben om het goed te laten doen.

    We vragen jullie een bijdrage naar eigen keuze. Wie wat meer heeft – geef asjeblieft wat meer. Wie niet veel heeft: draag een klein steentje bij. Samen komen we er vast!

    Wil je wat bijdragen?

    Maak het over naar NL70 RABO 0394 5243 73 t.n.v. De Doordouwers, onder vermelding van “WC”.

    Tijdens de ALV (vergadering van alle tuinders) op 16 mei kun je een bedrag op een briefje zetten en in een doos doen. Aan het eind van de avond maken we bekend hoeveel daarop staat.

    Alvast heel hartelijk dank!

  • Start tuinseizoen 2024

    Start tuinseizoen 2024

    in ,
    Het opzetten va

    De weergoden waren met ons: op zondag 21 april vierden we in een lekker zonnetje de start van tuinseizoen 2024 met de jaarlijkse plantjesmarkt.

    Onze voorzitter Geertje trapte af met een korte toespraak waarin ze blijdschap uitte over het feit dat onze vereniging in beweging is, mede dankzij de nieuwe website en verscheidene werkgroepen die weer enthousiast aan de gang zijn gegaan.

    Er was schmink voor de kinderen en de mozaïek-tafel is ook weer een stukje verder ingevuld. Er waren allerlei heerlijke hapjes die door de deelnemers waren meegebracht. We konden ook gebruik maken van de Doorkijker, die nu elektriciteit, stromend water en een mooie keuken heeft. Oude banden werden aangehaald en nieuwe contacten werden gelegd. En oh ja, er werden ook nog plantjes uitgewisseld!

    Compliment aan de Feestcommissie die deze geslaagde opening van ons nieuwe Doordouwersjaar heeft georganiseerd!

  • Pas op: heermoes gesignaleerd!

    Pas op: heermoes gesignaleerd!

    in

    Net als langs slootkanten is nu ook in een aantal tuinen heermoes gesignaleerd! Heermoes is zo’n sterke plant dat er op termijn niets anders meer groeit op die plek. Zie je heermoes in je tuin, steek deze dan altijd zo diep mogelijk uit en voer het af (restafval), NOOIT op de composthoop!

    Nadelen van heermoes

    Heermoes groeit op arme grond. Wanneer je veel ervan in de tuin hebt, dan heeft de grond waarschijnlijk een tekort aan mineralen. Heermoes heeft meterslange sterke wortels die heel diep de grond in gaan om daar de mineralen te halen die in hogere lagen van de grond ontbreken. Wil je heermoes tegengaan, dan moet je ervoor zorgen dat de grond in balans is.

    Heermoes is zeer moeilijk te bestrijden.
    Als heermoes niet wordt bestreden neemt het de grond totaal in bezit. Inperken is eigenlijk onmogelijk. Een perceel dat is overgenomen door heermoes is niet meer te gebruiken voor andere beplanting.

    Is heermoes dan alleen maar slecht?

    Nee, de plant heeft ook z’n deugden: “Heermoes heeft een bloedzuiverende werking die het lichaam ondersteunt bij ontstekingen en huidproblemen en bij de wondgenezing. Daarnaast werkt het ook vochtafdrijvend en ondersteunt de nieren. Heermoes houdt de bloedvaten soepel en kan daarom ook worden ingezet ter preventie van hart- en vaatziekten.”
    Bron: https://www.vanbruggenthee.nl/lossethee/gezondheid/heermoes-thee.

    Heermoesaftreksel is het meest gekende plantenaftreksel tegen allerlei schimmelziekten. Het zou ook de weerstand van de plant tegen bladluizen en mijten vergroten.
    Bron: https://www.biogroei.nl/kenniscentrum/heermoes-een-onkruid-of-een-zegen.

    Heermoes kan dus ook worden geteeld, maar dan wel onder gecontroleerde omstandigheden en niet ‘los’ in het land.

    Snelle recepten om heermoes te verwerken

    Recept heermoesaftreksel of Equisetumthee

    – 1 kg verse heermoes op 10 l water, een kwartier laten koken.
    – Enkele uren laten trekken en afzeven met behulp van linnen doek.
    – In flessen bewaren.
    – Net voor gebruik de oplossing 5 tot 10 x verdunnen.

    Recept heermoesgier
    – 1 kg verse heermoes op 10 liter water zetten.
    – 10 tot 20 dagen laten trekken, afhankelijk van debuitentemperatuur.
    – Afzeven behulp van linnen doek en in flessen bewaren.
    – Net voor gebruik de oplossing 10 x verdunnen.

    Beide toepassingen zijn mogelijk. Heermoesaftreksel vraagt minder tijd dan heermoesgier en werkt evengoed plantversterkend. Het maken van heermoesgier stinkt enorm omdat het gaat gisten.

  • TV Ons Genot 70 jaar, maar …

    TV Ons Genot 70 jaar, maar …

    in

    Donkere wolken hangen boven Ons Genot. Moet de 70-jarige tuindersvereniging plaatsmaken voor sportvelden?

    De Utrechtse amateurtuindersvereniging Ons Genot viert dit jaar haar 70-jarig bestaan. Ondanks dat de voorbereidingen voor dit jubileum in volle gang zijn, zijn er grote zorgen over het voortbestaan. Dit heeft alles te maken met de gemeentelijke Omgevingsvisie Overvecht.

    Meer informatie op https://ons-genot.nl/moet-ons-genot-plaatsmaken-voor-sportvelden/